23/3/10

Gildα, μία η ταινία, ένας ο χορός

gilda
butft3
Gilda: You do hate me, don't you, Johnny?
(Με μισείς, έτσι δεν είναι Τζώννυ;)
Johnny Farrell: I don't think you have any idea of how much.
(Δεν νομίζω οτι έχεις καθόλου ιδέα
του πόσο πολύ.)
Gilda: Hate is a very exciting emotion. Haven't you noticed? Very exciting. I hate you too, Johnny. I hate you so much, I think I'm gonna die from it. Darling.
“Το μίσος είναι ενα πολύ συναρπαστικό συναίσθημα.Δεν το έχεις παρατηρήσει;
Πολύ συναρπαστικό Σε μισώ επίσης, Τζώννυ.
Σε μισώ τόσο πολύ που νομίζω οτι θα πεθάνω απ’ αυτό, αγαπημένε..”

(She falls into his arms and they kiss passionately). Εκείνη πέφτει στην αγκαλιά του και φιλιούνται παθιασμένα)

Gilda: I think I'm gonna die from it. (Νομίζω οτι πρόκειται να πεθάνω απ' αυτό)
Put the Blame on Mame’’

gild3
Johnny Farrell: I want to go with you, Gilda. Please take me.
I know I did everything wrong...
(Θέλω να έρθω μαζί σου Γκίλντα, Σε παρακαλώ, πάρε με.
Ξέρω οτι τα έκανα όλα λάθος..)

butft3
gilda- Rita Hayworth and John Ford,1946
Happy end?
blu
BIBLIA_thumb[2] gl_5 Πρόκειται για την διάσημη κλασσική κινηματογραφική ταινία, παραγωγής της “Columbia Pictures” το 1945, την “Gilda”. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Εβραιοουγκρικής καταγωγής μετανάστη Charles Vidor (Τσαρλς Βίντορ) με σεναριογράφους τους Marion Parsonnet (Μάριον Πάρσονετ) και Jo Eisinger πάνω σε μια ιστορία του E.A. Ellington και με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Joseph Calleia (Τζόζεφ Καλέια) στον ρόλο του αστυνομικού, George Macready (Τζορτζ Μακρέντι) στον ρόλο της συζύγου της Γκίλντα , τον Glenn Ford (Γκλέν Φόρντ) στον ρόλο του πρωην εραστή της και βέβαια, την μοναδική και ανεπανάληπη Rita Hayworth (Ρίτα Χέϊγουωρθ) στον ομώνυμο ρόλο της μοιραίας γυναίκας, της Γκίλντα.
gl_5 Η εν λόγω κινηματογραφική ταινία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών και έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των 100 καλύτερων ταινιών
gl_5 Θεωρήθηκε και θεωρείται απ΄άλλους, μεν, ως ενα λαμπρό παράδειγμα film noir, απ’ άλλους δε, ως μια ρομαντική αισθηματική ταινία, και κατά μερικούς άλλους, ως ένα αισθηματικό δραματικό Thriller..
gl_5 Τι από όλα είναι η “Gilda” ; Εξαρτάται, πιστεύω, από την υποκειμενική ματιά του καθενός πάνω στις ερωτικοσυναισθηματικές σχέσεις.. Αλλοι είδαν σε αυτήν μια σαδομαζοχιστικού τύπου ερωτική σχέση μεταξύ ενός μισογύνη και μιας σαδίστριας ερωτικά μαγνητικής ετερόφιλης ως προς τον έλεγχό της επάνω στα αρσενικά,, μια σχέση στηριγμένη στο πάθος του μίσους (αγάπης-μίσους) στο πλαίσο ενός ερωτικού τριγώνου, που την χαρακτήρισαν και κάποιοι ως noir (διαβλέποντας το τέλος της ερωτικής ιστορίας πέραν των τίτλων του τέλους της ταινίας..), άλλοι είδαν σε αυτήν μια φυσιολογική ρομαντική ανθρώπινη συναισθηματική ιστορία και άλλοι μια τρομαχτική ερωτική σχέση και ταινία. Όπως και νάχει είναι ένα ψυχογράφημα πολυσύνθετων χαρακτήρων.. κι οχι εκτός της πραγματικότητας
gl_5Απαντες, όμως, συμφώνησαν σε τούτο: Οτι η Ρίτα Χέϊγουωρθ στο ρόλο της μοιραίας και ερωτικής γυναίκας, της Gilda Mundson Farrell, της femme fatale, ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη!!
Ο χορός της, μάλιστα, στην ταινία, ενώ τραγουδά ντουμπλάροντας με την αισθησιακή και ερωτικά χαδιάρα φωνή της Anita kert Ellis, το “Put the Blame on Mame’’ “Ρίξε το φταίξιμο σε μένα” έμεινε ως τα σήμερα στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο πιό αισθησιακός και ερωτικός χορός..
Χμ! Κι όχι άδικα, πιστεύω! Εχει εκείνο το λίκνισμα το ερωτικό κι εκείνο το βγάλσιμο του γαντιού..που και το πέταξε μετά..Σαφείς οι υπαινιγμοί και άμεσο το μήνυμα που έλαβαν οι απανταχού αρσενικοί του Κόσμου όλου.. Εκεί, στην Αμερική το δήλωσαν ρητά:
{All-American Love “Goddess” Rita Hayworth}
Οχι, οτι εδώ , οι δικοί μας ,πήγαν πίσω από του Αμερικανούς, έτσι;
Κι ούτε θαρρώ οτι ούτε σήμερα κάνουν πίσω..Εκτός αν..
Λέτε να τους πειράζει που είναι σε ασπρόμαυρο; Τι λέτε σείς άντρες φίλοι μου;
Και σείς, οι γυναίκες πως τον βλέπετε σ’αυτόν τον χορό;
butft3
Δείτε σχετικά με το θέμα και τις κάτω σελίδες:
Go to source web page: PEP Web - Gilda: Fear and Loathing of the Exquisite Object of Relentless Desire ,και
http://www.pep-web.org/document.php?id=gap.003.0301a(το ψυχολογικό προφίλ της Γκίλντα και των επιλογών της)
http://www.filmsite.org/gild3.html (οι διάλογοι, το στόρυ της ταινίας)
http://entertainment.in.gr/html/ent/296/ent.41296.asp (Μια ανάλυση της ταινίας με σκιαγράφιση στους χαρακτήρες των ηρώων στα Ελληνικά)
blu

Δεν υπάρχουν σχόλια: